Ugrás a tartalomhoz

Wordpress tanfolyam Budapesten

6 válasz erre a témára

#1 PBateman

Új Tag

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 18 Hozzászólás:

Elküldve: 2011-05-04 - 14:54 PM

Sziasztok!

Szeretnék elvégezni egy Wordpress tanfolyamot Budapesten, de nem akarok gugliból választani, ismeretlenül. Tapasztalt Wordpressesek biztos tudnak ajánlani megbízható céget, szakembert.

Joomlában erős haladó jártasságom van, de Wordpressre szeretnék váltani, és az autodidakta mód, ami kiválóan ment Joomla esetében, WP tekintetében nem működik jól. S mivel komolyan szeretném a platformot megtanulni, szívesen áldozok rá pénzt is.

Köszönöm a tippeket!

#2 DJviolin

Újonc

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 8 Hozzászólás:

Elküldve: 2011-07-21 - 12:38 PM

Szia! Habár a Wordpress-ben és a webfejlesztésben még én is csibe vagyok, de szeretnék adni egy tippet, hogy ex Joomlásként hogyan tértem át Wordpress-re.

Anno Joomlánál sohasem jutottam el addig a tudásommal, hogy írhassak egy saját témát, ezért a meglévő témákat módosítgattam a kezdetleges tudásommal. Később egy nagyon jó könyvet, a HTML CSS - webszerkesztés stílusosan-t elolvasva megtanultam a nyelvek alapjait és ekkor úgy éreztem, hogy életem első honlapjának elkészítésére nem csak, hogy készen állok, hanem csináljuk egyenesen Wordpress alá. ;)

Az eredményt itt láthatod... Ekkor aztán a drop-down menü miatt elment egy életre a kedvem a webszerkesztéstől, szerencsére csak pár hónapig. Kellett egy weblap a vitorla klubnak, ahol repkedek, így jött létre az alábbi oldal.
IE6 barátra akartam csinálni. Rájöttem, hogy az IE6 nem a barátom...
Megint elment a kedvem az egésztől... Szerencsére csak pár hónapig, amikor honlapot kellett csinálnom a falumnak, mert ki ha nem én, pláne nagyon olcsón.
Így hát elvállaltam ezt az oldalt. Ekkor már nagyon nagy barátja akartam lenni az IE6-nak, így tehát megfogadtam a honlap elkészítése után, hogy soha többet még csak Dreamweaver közelébe se megyek... Szerencsére portfólió oldalamra lett szükségem, így tehát nekiálltam az oldalamnak. Ami szerintem életem eddigi legjobb oldala lesz majd, ha elkészülök vele.

Wordpress-t szerintem nem lehet iskola rendszerben tanulni. Azt szerintem főleg nem, hogy hogyan integrált a Wordpress PHP kódját a statikus HTML oldaladba. Amit ajánlok:
  • Készítsd el a weblapod dizájntervét Photoshop-ban. Ehhez persze érteni kell a Photoshop-hoz is, de van nagyon sok webdizájnereknek készült oktató anyag, például a Lynda.com-nak is. Torrenten fent vannak. Ajánlom még a psd.tutsplus.com-ot. Ha meg vannak a Photoshop alapok, állj neki a dizájntervednek. Legelső honlapodnál ne gondolkodj valami borzasztóan összetett weblapban, hanem kövesd az alap Wordpress elrendezést, vagyis fejléc kép, alatta menü, főtörzsben balra a posztok, jobbra a widget sáv, legalul lábléc. Használd a 960pixel szélességű Grid System-et.
  • Kezd el a statikus HTML írását. Ahogy haladsz, emelj át egyre több grafikát, hátteret, képet a dizájntervedből. Ha elkészülsz a statikus html-el, nézzen ki úgy, mint ahogy megtervezted Ps-ben!
  • Kezd el integrálni a statikus html-be a Wordpress PHP kódját. Használd a Dreamweaver kódszerkesztőt. Telepítsd a gépedre a Xampp virtuális webszervert, telepítsd fel a Wordpress-t.
  • A Dreamweaver-ben nyisd meg az alapértelmezett twentyeleven témát, majd ebből a neked szükséges kódokat kezd átemelni a te statikus html fájlodba. Kezdetekkor 3 fájlra szabdald fel a html-ed. header.php, index.php, footer.php. A header.php érjen véget mondjuk a menüsor legalján.
  • Twentyeleven-re épülő témáknál asszem már a kezdet kezdetén elengedhetetlen, hogy átemeld még az "inc" mappát és a functions.php és content.php fájlokat is, különben nem fog működni. A functions.php + content.php-ra így is, úgy is szükséged lesz.
A firefox kódnézetében mindig keress rá az adott szavakra, amiket meg akarsz formázni és nézd meg, hogy az adott szavak milyen konténerben vannak. (pl.: div id="entry-content"). Akkor az #entry-content-re kell megírnod a dizájnt css-ben.

Kb. ennyi lenne. Az első témádnál vért fogsz pisilni, elmegy a kedved az egésztől, de aztán pár hónap után újult erővel fogsz nekiállni. Ne add fel sose. :)

Vannak még nagyon jó Wordpress 3 tutoriálok is a Lynda.com-nak, igaz nem használtam őket, de azokat is ajánlom.

Ui.: Gyűjtöm a 20 hsz-t, hogy ha elkészül, bemutathassam majd a portfólió oldalam a blogshow-ban.

#3 DJviolin

Újonc

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 8 Hozzászólás:

Elküldve: 2011-07-21 - 12:48 PM

Hopsz, egy oldal még kimaradt, a legutolsó, amely végül meghozta a várva várt sikerélményt. Itt már masszívan ragaszkodtam ahhoz, hogy a dizájnterv köszönjön vissza a böngészőben is.

Még egy tipp: Ha a honlapodat szeretnéd ie 6-7 kompatibilissá is tenni, akkor javítsd ki egy ie6-ra optimalizált css-ben a hibákat, amint meglátod őket. Ha valami szét van csúszva a statikus html-ben is ie6-ban, az szét lesz csúszva Wordpress alatt is... Ha elsődleges az ie kompatiblitás, ne hagyd későbbre ezen hibák kijavítását, vagy ha nem megy, tervezd át a weboldalt. Üdv!

#4 DjZoNe

Sötét WP Lovag

• Adminisztrátor
  • 1511 Hozzászólás:
  • Település:Budapest / Magyarország

Elküldve: 2011-07-21 - 14:41 PM

Egyébként IE6 barát már értelmes ember és webfejlesztő NE AKARJON LENNI.

Az IE6, ha kisgyerek lenne általános iskolában már felső tagozatba járna, kor alapján.
A piaci részesedése pedig lassan 0 felé közelít, a képet még árnyalja, hogy globálisan 10% körül van, de ezt az arányt India és Kína növeli nagyrészben, így aki nem célzottan oda fejleszt, az szarja le az IE6-ot.

#5 DJviolin

Újonc

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 8 Hozzászólás:

Elküldve: 2011-07-21 - 16:22 PM

A legfrissebb portfólió oldalamnál már nagy ívben tojok az ie kompatibilitásra, legyen akár ie 6-7-8. Egész egyszerűen nincs már kedvem hozzá, hogy azzal szöszöljek, vagy beáldozzam a box-shadow kódot az átlátszó png, vagy gif miatt. Balga voltam hogy régen is vacakoltam vele. Inkább kiírom egy ie-ben megjelenő boxba, hogy használjon embereknek, ne marslakóknak írt böngészőt. ;)

#6 mano

the thing froM ANOther world

• Moderátor
  • 2598 Hozzászólás:
  • Település:Miskolc az Acélváros

Elküldve: 2011-07-22 - 08:46 AM

iiigen, és akkor majd az egyszeri júzer, aki csak azt olvasta legutóbb, hogy "Az Internet Explorer véd a legjobban a vírusoktól" ( http://index.hu/tech...n_a_virusoktol/ ), és ő nem lesz hajlandó semmi mást sem használni, akkor mégis mit csinálsz?!

:rolleyes:

#7 DJviolin

Újonc

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 8 Hozzászólás:

Elküldve: 2011-07-22 - 09:21 AM

Nos, az ilyen egyszeri user nyugodtan használhat Internet Explorer-t. Amikor majd egy idő után rájön, hogy az ő böngészőjében nem jelennek meg a CSS3 újdonságok, vagy IE8-ban nem fut a Canvas Rider (HTML5 alapú játék), akkor nagyon gyorsan frissíteni fog IE9-re, amelyre már a legfrissebb HTML5, CSS3 kódelemek támogatása miatt nem kell szenvedni az optimalizált kóddal.
Miután áttér normális böngészőre, nagy meglepetéssel fogja tapasztalni a sokkal jobb könyvjelző elrendezést, a felhasználó baráti jelszókezelést, stb., stb.

A saját Statcounter statisztikáim alapján egy kis falusi oldal felhasználói IE8-ból jöttek eddig a legtöbben, utána második helyen a Firefox 5 (figyelem, már lenyomta a 4-et és a 3.6-ot, vagyis a Firefox-osok műértő közösség), valamint a harmadik helyen a Chrome-osok, akik szintén a legfrissebb verziókat használják. Ez nem csoda, mert asszem a Chrome is auto frissít, mint a Firefox.
Egy kommerszebb weblapomnál, mely egy egész országot szólít meg, már totál más a felállás. A Firefox és a Chrome toronymagasan leveri a maradék böngészőket. IE8 is épp hogy csak kimutatható. Az auto frissítés hiány miatt (ugye, mert a dollármilliárdos Microfos ezt képtelen megoldani), az IE9 habár jó böngésző, kimutathatatlan.

Mindkét oldal elég jó napi látogatottsággal rendelkezik (napi 30-40 egyedi, ami egy falusi honlaptól nem is olyan rossz).
Arra szerettem volna kilyukadni, hogy persze, egy falusi honlapnál fontos még az IE7, meg talán az IE6 kompatibilitás is, mert számítanod kell arra, hogy Pista bácsi a falu széli tanyáján beröffenti a Pentium 3-ast és fél órás addiktív harc során le akarja szippantani a weblapodat a mobil netjével.
Ellenben, ha tudod, hogy az oldalad egy olyan rétegnek készül, amely valószínűleg a fiatalabb generációt szólítja meg, akik a Firefox és a Chrome felhasználói közül kerülnek ki, akkor annak a kimutathatatlan öt, azaz 5%-nak miért dobjam el a friss kódelemeket, szenvedjek az átlátszó PNG, meg Gif-ekkel, meg tervezzem át a weblap struktúráját?

Szerkesztve Farkas Győző által: 2011-07-22 - 13:49 PM
Megtennéd, hogy nem idézed az előtted hozzászólót? Köszönjük!

1 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó